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Technical Director
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File Reference No. 2016-200
Re: Retirement Benefits (Topic 715) — Improving the Presentation of Net Periodic
Pension Cost and Net Periodic Postretirement Benefit Cost

Dear Sir or Madam,

Canadian National Railway Company (CN) is a publicly held corporation with its
common shares listed on the New York and the Toronto Stock Exchanges. The Company
is engaged in the rail and related transportation business operating approximately
20,000 route miles of track in Canada and the U.S. CN prepares its financial information
based on U.S. generally accepted accounting principles.

We appreciate the opportunity to comment on the Exposure Draft (ED) published by the
Financial Accounting Standards Board (Board). Our review of the proposed standards, as
well as the questions raised in the ED, has identified a number of concerns.

In summary, we believe that the proposed standard does not offer users incremental
information beyond the existing disclosure requirements of Topic 715 and increases the
complexity of financial statements without a corresponding benefit. We believe that the
issues raised by the Board in the ED can be more effectively addressed with possible
additional disclosure as shown in our response to question 4 rather than altering the
presentation of existing information.

The following text is an analysis of our review.
Regards,

/s/ Ghislain Houle
Vice-President Corporate Accounting and Corporate Comptroller
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Question 1:

Should the service cost component be reported in the income statement apart
from the other components of the net periodic benefit cost as defined by
paragraphs 715-30-35-4 and 715-60-35-9? Why or why not?

We disagree that the service cost component of net periodic benefit cost be reported
apart from the other components of net periodic benefit cost because service cost
represents an incomplete measure of the cost of providing retirement benefits and lacks
predictive value reported on a standalone basis.

Many significant risks (e.g. market, interest rate, and longevity) borne by retirement
benefit plan sponsors are reflected in the components of net periodic benefit cost other
than service cost. These risks have a material bearing on the cost of providing retirement
benefits and ultimately affect the cash flows required to provide such benefits.

By presenting service cost separately and apart from the other components of net
periodic benefit cost, users are not provided with a composite view of the cost of
providing retirement benefits within operating income. For example, under the
proposed standard, an unfunded plan would report the same net periodic benefit cost
in operating income as a plan in surplus, even though the future cash flows required to
provide these benefits differ significantly.

Although we agree that the components of net periodic benefit cost other than service
cost reflect the result of financing decisions, investing decisions or are derived from
recycled amounts (such as actuarial gains and losses), these costs should remain
coupled with service cost because they arise directly from a compensation arrangement
and over time, measure the ultimate cost of providing retirement benefits.

Should the service cost component be the only component eligible to be
capitalized in assets? Why or why not?

We disagree that the service cost component of net periodic benefit cost should be the
only component to be eligible to be capitalized in assets because service cost represents
an incomplete measure of the continuing cost of providing retirement benefits and
therefore, lacks predictive value on a standalone basis and does not measure the
complete cost of providing retirement benefits.
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Question 2:

Would it be useful to require presentation of the prior service cost or credit
separately from the other components?

We agree that is not useful to require presentation of the prior service cost or credit
separately from the other components of net periodic benefit cost.

Should all of the components of net benefit cost other than the service
component be presented outside a subtotal of income from operations, if one is
presented? Why or why not?

We disagree that the components of net benefit cost other than the service component
be presented outside a subtotal of income from operations, if one is presented, because
the components of net benefit cost other than the service component cannot be
presumed to represent a non-operating item for all entities.

Statement of Financial Accounting Concepts No. 6 guides entities to classify items as
operating or non-operating based on their relation to an entity’s major ongoing or
central operations. In our view, the components of net benefit cost (or a portion
thereof), other than the service component, bear a significant relation to an entity’s
major ongoing or central operation. For example, a portion of the components of net
periodic benefit cost other than service cost are directly attributable to active
employees.

Further, we disagree that the components of net benefit cost other than the service
component be presented outside a subtotal of income from operations because the
proposed standard may have the unintended consequence of reducing comparability.

For firms that do not report income from operations, it is not clear that the proposed
amendments would always result in changes to income statement presentation
(compared to status quo) and, if changes do occur, they are likely to be applied
irregularly as the Board has indicated that entities should use their discretion and report
the other components of net periodic benefit cost “wherever it is appropriate”. Also,
for entities that report income from operations, the proposed amendments may result
in reduced comparability in operating income where there are differences in benefit
structure among them.

Question 3:

Would it be useful to require presentation of the net amount of the interest
component and expected return on plan assets separately from the other
components of net benefit cost to improve convergence with International
Financial Reporting Standards (IFRS) or for other purposes? Why or why not?

We agree that “aggregating interest cost with expected return on plan assets could
result in potentially misleading information about a plan’s net financing cost or income’
and agree that such presentation would not provide useful information to financial
statement users because net financing cost or income lacks predictive value in a U.S.
GAAP context as the expected rate of return on plan assets and the discount rate used
to accrue interest cost are dissimilar.
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Question 4:

Would the proposed amendments improve the usefulness of financial information
provided to users? Why or why not?

We disagree that the proposed amendments would improve the usefulness of financial
information provided to users as the proposed amendments do not enhance the
transparency of the presentation of net periodic benefit cost compared to the existing
disclosure requirements of Topic 715 and the proposed amendments do not effectively
address certain concerns over disclosure identified in the ED.

Existing guidance under Topic 715 provides users with disclosure of each component of
net periodic benefit cost. Although we agree that the “presentation of defined benefit
cost on a net basis combines elements that are distinctly different in their predictive
value”, existing guidance provides users with sufficient information to assess the
predictive value of each component of net periodic benefit cost. Requiring entities to
disaggregate the components of net periodic benefit for presentation purposes adds
unnecessary complexity to the income statement and does not enhance or add to the
information disclosed.

Notwithstanding the above, we agree that Topic 715 may be deficient by “not requiring
entities to disclose by line item the amount of net benefit cost that is presented in the
income statement or capitalized in assets” which reduces transparency and requires
users to bear greater costs in analyzing financial statements. However, the proposed
amendments do not effectively address this matter, as users would continue to lack the
disclosure to determine, by line item, the amount of service cost that is presented in the
income statement or capitalized in assets. We suggest that a more effective method of
addressing this issue would be to require entities to disclose by line item (similar to
current disclosures made regarding the amortization of net actuarial gains and losses)
the amount of net benefit cost that is presented in the income statement or capitalized
in assets.

Question 5:

Should the proposed amendments be different for rate-regulated entities? Why or
why not?

We have no comment on this question.

Question 6:

Would the proposed amendments be operable without incurring significant
incremental costs by entities (such as not-for-profit entities, entities that enter
into cost-plus contracts or government contracts including but not limited to
contracts under Cost Accounting Standards Board regulations, and entities that
allocate cost from cost pools)? Why or why not?

We disagree that the benefits of the proposed amendments outweigh the costs based
on our response to questions 1, 2 and 4. While many entities will not incur significant
costs to apply the proposed amendments, the implementation costs will vary from
company to company and in our view the changes provide little to no additional value
to the users of the financial statements.
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Question 7:

How much time would be necessary to adopt the proposed amendments? Should
early adoption be permitted? Would the amount of time needed to apply the
proposed amendments by entities other than public business entities be different
from the amount of time needed by public business entities? Why or why not?

If adopted, a period of at least one year would be necessary to adopt the proposed
amendments in order to perform the necessary system and process changes. Early
adoption should be permitted to provide preparers with flexibility.

Question 8:

Should the proposed amendments be applied retrospectively for the presentation
of the service cost component and other components of net benefit cost in the
income statement and prospectively, on and after the effective date, for the
capitalization of the service cost component of net benefit cost in assets when
applicable?

We agree that the proposed amendments, if adopted, should be applied retrospectively
for the presentation of the service cost component and other components of net benefit
cost in the income statement as retrospective application achieves comparability.

We agree that the proposed amendments, if adopted, should be applied prospectively
for the capitalization of the service cost component of net benefit cost in assets, when
applicable, as retrospective application would be burdensome and result in significant
implementation costs.

Question 9:

Should the disclosures of the nature of and reason for the change in accounting
principle be required in the first interim and annual reporting periods of
adoption? Why or why not?

We agree that these disclosures should not be required on the basis that they do not
provide significant relevant information to users.





